Titulománie aneb s teologií vzhůru do nebe vlastní blbosti

6. 5. 2008 18:21
Rubrika: vzdělání | Štítky: teologie

Nedávno jsem v nějakém sebevzdělávacím nočním běsu zabloudil na webové stránky našich pěti domácích teologických fakult, projížděl jejich stránky s naivním  úmyslem si něco zajímavého přečíst o dnešních teologických problémech od našich teologů, čím se zabývají atp. Na prezentacích jednotlivých kateder a jejich profesorů jsem se až na vzácné vyjimky, kterými si budu na tomto blogu zabývat později, dozvěděl následující :

Prof. Doc. PhDr.ThDr. ThLic. Doc. Dipl. Theol. Mgr. Dr. 

Jméno Jméno Příjmení

ThD. PhD. S.S.L.

 

2009 : získal titul Prof. na univerzitě v Moskvě

2008 : získal titul Doc. na univerzitě v Porubě

2007 : získal titul Th.D na univerzitě v Praze

2006 :  získal titul THDr. na univerzitě v ČB

2005 :  získal titul Mgr. na univerzitě v Olomouci

2002 : odborný asistent na KTF UK / TF JČU / CMF UP

2001 : Vyšší sociálně-pedagogická a teologická škola Jabok, titul diplomovaný sociální pedagog

 

V lepším případě tam byly uvedeny názvy vlastních bakalářských/diplomových/disertačních prací bez dalšího, někdy vysmahlé foto. Samotné jméno a příjmení vyučujících bylo však mně (a troufám si odhadnout, že i širší veřejnosti) neznámé. Když jejich jména  člověk zadal do googlu vylezl maximálně odkaz na danou fakultu anebo na 15 stejných článků s různými variacemi v jejich názvech v různých neznámých periodikách. Co si ten vyučující myslí, co dokázal, co a proč učí, proč by se k němu měl někdo zapsat na výuku ,v čem to může být pro ppotencionálné frekventanty, posluchače nebo čtenáře zajímavé, v sebeprezentacích chybí ? Něco, co zajímá případné zájemce o křesťanství, religionistiku, etiku nebo základní obory teologické, nestojí těmto doktorům, magistrům, docentům a jejím ženským protějškům za to, aby prezentovali navenek na své fakultě pod svým jménem. Jakoby zapomněli, že univerzita je především o osobním vedení, o kreativitě, o komunikaci s ostatními univerzitami, o schopnosti učitele studenta nadchnout. Ano myslím nadchnout, ne jenom neunudit k smrti usnutím ! Naučit se historii, přečíst si Písmo, mít základy historie filosofe lze dnes prakticky kdekoliv, od učitelů na TF bych očekával spíše osobní přistup a schopnost tento přístup prezentovat směrem k masám (i ve formě prezentace). 

Česká maloměšťácká a komplexy zavánějící titulománie přinesla své plody bohužel i v bohosloveckých oborech. Každý (hlavně ten, kdo sám něco vystudoval) asi chápe, že zpravidla titul z člověka nedělá nic lepšího  - natož znalého a jako projev sebeprezentace spíše signalizuje malou sebedůvěru než cokoli jiného. Když jméno a příjmení neznamená pro ostatní nic, přihodíme pár zkratek a uvidíme, koho oslníme. U jiných univerzitních oborů a jejich reprezentantů mě to nepřekvapuje, tam viditelně i přes velkohubé proklamace sisyfovců a upadající ČAV zaostáváme několik desetiletí, viz. humanistické obory s Prof. Doc. CsC. PhD. bez jakéhokoli imapactu, stejně tak i přírodní vědy, kde se dělají pokusy pro pokusy - hlavně, že to podle popisu projektu do roka vyléčí rakovinu, vyřeší globální problém,  je to nano, geno, moleku bio a kde je většina dokončených prací  pouze počeštěným plagiátem děl zahraničních úspěšnějších konkurentů. Většina z nich to ví, ale tady jde o jejich živobytí, takže vzájemné poklonkování je projevem vysoké - jak by řekl biolog ve smyslu Dawkinse - "fitness" organismu, z etiky udělejme raději obor a dál o ní nemluvme.

U reprezentace teologických oborů bych spíše než tuto hru na slepou vědeckou a ústavní bábu přivítal zjevnou úspěšnou praxi a schopnost zaujmout (i nekatolickou) veřejnost. Smyslem přece není honění se za titulem a uznání od kolegů, ale něco vyššího. Většina vyučujících teologů strávila v cizině více let než celé katedry jiných českých sekulárních fakult a mohla by být těchto titulomanských zlozvyků prosta, měla by okolí kultivovat a ne plavat v  smrdutém bahně české vědy.

V české veřejnosti nelze očekávat přílišnou popularitu křesťanství, natož pak katolické víry, ale když se ten zázrak stane a někoho mladšího nebo postaršího napadne se kouknout i do "opačného" tábora, nenajde tam toho moc. Současné webové prezentace teologických fakult ve stylu titulomanie a publikační úředničiny je další promarněná příležitost.

Zobrazeno 2347×

Komentáře

Jayef

Whow! No, hlavně ten Jabok, to je třešnička na dortu. Zajímalo by mě, jaký bude asi rozdíl mezi KTF a nějakou opravdu prestižní teologickou školou. Ani nevím, jaké to jsou (Angelicum? Něco dalšího v Římě? Tübingen, Freiburg?) Doufám, že propastný.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio