Moudrý stvořitel anebo Blind Watchmaker

7. 5. 2008 11:30
Rubrika: vzdělání | Štítky: Evoluce , stvoreni , teologie
Patrně každý, kdo se trochu hlouběji zajímá o pravdivost knihy Genesis narazí na několik pozoruhodných knih o evoluci, které se podstatně liší od toho, jak byla a - vzhledem k lenosti dnešních biologů pedagogů - dnes je vykládána na státních středních školách. Jednou z těch knih, která se stala v roce 1986 bestsellerem je kniha oxfordského profesora Richarda Dawkinse, který se proslavil knihou The Selfish Gene (sobecký gen) v roce 1976, The Blind Watchmaker (slepý hodinář). Dá se konstatovat, že vzhledem k zaostalosti českých přírodovědeckých fakult, je tato poněkud - na bilogii - postarší kniha považována za základ dnešní české evoluční biologie.  Dnes, 19 let po revoluci je i toto nutno považovat u nich za vědecký pokrok, který úspěšně konkuruje zaběhlému dialektickému marxistickému přístupu českých evolučních biologů a "filosofů vědy".

Ne, nesmějte se prosím, takový obor skutečně existuje a živí se jím na českých vysokých školách a na akademii věd neuvěřitelný počet lidí. Musíme si uvedomit, že po pár desítkách let v laboratoři, honěním se za publikacemi, které nikdo nečte a za objevy, které už dávno někdo objevil. dlouholetým vytrvalým šplháním u docentů a profesorů, aby jim povolili habilitace, najednou v okamžiku naprosté mentální degradace a vyprahlosti - stranou zájmu západních vědců - dojde k tomu, že se stane člověk v tom štastnějším případě českým profesorem a docentem, ale nikdo ho nezná a nikdo ho nečte ani nevelebí a pro samý boj na katedře nebo v ústavu, už na vědu nebyl pár desítek let čas. Takže nezbývá než udělat "skok stranou" a zabývat se teorii vědy, filosofií vědy nebo metodologií.  Ve své podstatě by psycholog napsal, že tito pánové řeší především sami sebe, své neuspěchy a své mindráky. V tomto oboru se už s nějakým objevem dávno nepočítá a tlachavost a nulová čtenost děl se mlčky předpokládají. Takový obor lez poznat podle následujících klíčových slov : fenomenologie, Descartes, Popper,  mozek, myšlení, propedeutika, objektivní, Heidegger a kognitivní.

a) Na jedné české ekonomické vysoké škole to například vyučuje profesor, který se proslavil knihou: 

Vybrané otázky z marxistické filozofie z roku 1988

b) na právnické profesorka slavná následujícími veledíly :

Ke zkušenostem s právní výchovou v NDR 

K podnětům sovětské právní úpravy překročení mezí nutné obrany pro čs. právní úpravu 

Zlepšení rozhodování o náhradě škody : (k podnětům právní praxe SSSR a NDR) 

její mladší kolegové ji vydali k 75.narozeninám dokonce i takový malý rudý medailonek, 

c) na přírodovědecké pak  docent stvořil tento pozitivně materialistický traktát :

Existence, realita, matérie : příspěvek k pojetí monismu v marxistické filosofii 

Pozn. : K vyvážení nutno doplnit, že narozdíl od ostatních českých fakult na přírodovědecké fakultě UK je od jisté doby vidět, že jsou západní vědou přece jenom dotčeni a personál na katedře filosofie doplnili o poněkud kvalitnější substrát.  

V počtu matematiků, astronomů a teoretických fyziků na počet obyvatel jsem na třetím místě hned za Ukrajinou a Albánií. Tuším, že jsem i srovantelně úspěšní. Kdo si dnes vzpomene na ty ústavy plné vědců a kdo dnes ví, kam všichni utekli, resp. do jakých jiných ústavů a vysokých škol přešli a jaké filosoficko-vědecké  perly dnes předkládají svým studentům. Stačí si projet ústavy AV, vysoké školy a je hned jasno.  Jedinná kvalitní metodologie a teorie byla na VŠCHT díky silné podpoře ze strany komunistické vlády, ale vlivem nezájmu o chemii uroveň studentů chemie nepřetržitě upadá a dnes dokonce bere tato vysoká škola s poměrně slušným impactem vědců starší generace všechny přihlášené studenty bez přijímacích zkoušek.

Teď zpátky ke knize, která výše uvedené problémy nemá a která je dílem veskrze kvalitním, objevným a také poutavým. Nejprve tedy obecná data :

Slepý hodinář : zázrak života očima evoluční biologie  / Richard Dawkins  ; dosl. naps. Jaroslav Flegr; z angl. orig. přel. Tomáš Grim      . - Vyd. 1    . - Praha, Litomyšl: Paseka, 2002  . - 357 s.: obr. ; 21 cm  . - (Fénix; sv. 3). - Orig.: The blind watchmaker   
ISBN 80-7185-445-X  : Kč 249,00  

 A anotace z knihovny v Praze :

Přednáškové texty hovoří ke čtenáři s úmyslem přesvědčit ho o pravdivých tezích teorie darwinismu a o jeho empirických důkazech. Jsou podávána vysvětlení s důrazem na logickou koherenci argumentačních postupů. Vědecké zvládnutí problematiky a seriózní práce v oboru umožňuje autorovi zpřístupňovat náročná témata veřejnosti zkráceně a ilustrativně, bez zkreslujících a zatemňujících zjednodušení. Kniha obsahuje rejstřík a bohatou odkazovou literaturu.

Předpojatost veřejnosti k autorovi nechám stranou. Zuřivý ateista, bezpodmínečný pozitivista, deklaratorní humanista jak je někdy nazýván jsou jen nálepky, podstatné jsou jeho názory a interpretace. Bohužel ty jsou někdy skryty ve stránkách jeho knih a do popředí se dostávají spíše jeho postoje, kterými provokuje věřící, moralisty a nakonec i ostatní vědce.  Tyto postoje nejsou ale nečím novým a existují zde již od Herakleita, Dawkins jen navazuje na předchozí pozitivisty a jejich teorie okořeněné Popprem  a svoji metodologii poznání aplikuje na cokoliv. Podstatou takového přístupu je, že se má smysl bavit pouze o teoriích (názorech), které se dají vyvrátit,  tj. existuje představitelný způsob (např. laboratorní pokus nebo pozorování), kterým lze danou teorii (názor) popřít (falzifikovat). Tím pádem mu vypadne ze světa vše božské, protože si takový pokus nelze představit. Nelze si podle něho takto ani představit věci, kterými by teologie mohla přispět ke kosmologickému poznání a současné nemohla přispět věda. Kdyby u tohoto skončil, bylo by to pro něho i pro vědu samotnou dobře, ale Dawkins se nechal pod tíhou svých úspěchů - jakou spousta vědsců před ním a po něm - unést, začal si řešit své vlastní komplexy ze své ztracené víry a začal víru obviňovat z toho, co před ním dělali marxisté a komunisté, čímž se poměrně slušně zdiskreditoval. To ale nic nemění na kvalitě knihy uvedené v názvu. 

 

-- pokračování  --

Zobrazeno 2282×

Komentáře

Jayef

Tak tenhle článek jsem přečetl jedním dechem (stejně jako pokračování). To mi trochu připomíná knihu Útěk před realitou v humanitních vědách, kterou jsme četli na fildě. Zajímalo by mě, jestli je to brak, nebo ne... Můj jediný dojem z toho je, že Vinetou je značně čtivější.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio